Maria O creating memories » Familjefotograferingar och bröllop

I torsdags lyxade jag till det och hade en eftermiddagsträff med bästa fotokollegan Malin, Fröken Foto, på Orangeriet utanför Ängelholm. Det blev förstås en träff med en massa fotoprat och dessutom blev det riktigt god fika med en av de smarrigaste kladdkakor jag någonsin ätit. I mitt arbete som familje- och bröllopsfotograf är jag ganska ensam och då är en kollega som Malin guld värd. Vi kan dela med oss av både tips och trix och erfarenheter som gör oss båda till ännu bättre fotografer. Temat för vår träff den här gången var tekniken Beloved/Moment design och varje gång jag diskuterar den så känner jag mig lika glad över att jag kom i kontakt med just det sättet att fotografera på. Eller ja, det är ju egentligen inte kameran och tekniken i den som är själva grejen, det är det som händer mellan mig och de jag fotograferar och framför allt det som händer mellan ett par eller en familj under fotograferingen som är den där grejen. Beloved/Moment design sätter nämligen fokus på relationer, på samspel och på glädje och kärlek och bidrar till de där alldeles naturliga bilderna som jag älskar.

En lyxig eftermiddagsträff alltså på ett ställe som har blivit en riktig favorit. Orangeriet som miljö är värt ett besök i sig. Ljust, en inredning där färgerna som dominerar är svart och vitt och läckra detaljer helt i min smak och maten och fikan som serveras där är riktigt riktigt god. Jag kan med andra ord verkligen rekommendera er ett besök där och jag hoppas att det inte dröjer länge tills jag och Malin ses där igen.

TILLBAKA
 • Floweroffame - Kan förstå att du gillar det stället. Vilken mysig miljö. Det står redan på min lista av vad jag vill besöka. Kanske i sommar det kan bli av. Ha en härlig söndag Kram Pernilla

 • Lene - Det låter som ett toppenställe. Dit får vi nog ta oss en dag.
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

Om bara ett par veckor är det dags för en införträff, en träff där jag träffar ett blivande brudpar och går igenom allt som är bra för mig som fotograf att känna till inför bröllopsfotograferingen och då gör vi även en liten provfotografering. I det här fallet vet jag att både vigsel och porträttbilder ska tas i omgivningarna runt Bjärsjölagård slott. Slottet har jag besökt tidigare men fram tills i lördags var omgivningarna där omkring relativt okända för mig så därför tog jag med mig min trogna vapendragare och tålmodiga modell och gav mig ut på spaning. Det blev en tur där vi hittade inte mindre än fyra riktigt fina platser alldeles i närheten av varandra. En björkskog, en tallskog, stranden vid Vombsjön och kalkbrottet nära Bjärsjölagård slott.

Som familje- och bröllopsfotograf är jag mer eller mindre ständigt på spaning efter bra ”locations”, alltså bra platser för fotograferingar. Det viktigaste i en bild är naturligtvis de människor som finns med i den, deras samspel, deras glädje och kärlek och deras stund tillsammans, men miljön är även den en stor del av en bild och gör en hel del för känslan. Ganska ofta har de familjer och de brudpar som bokar fotograferingar med mig förslag på plaster de vill vara på men det händer också lika ofta att familjerna och brudparen ber mig om råd och vill ha förslag på var det passar att vara under en fotografering och det hjälper jag förstås gärna till med. När jag är ute på spaning är det alltid några speciella saker jag tittar efter:

 1. Hur är ljuset på platsen? Finns det möjlighet till skugga om solen lyser alltför skarpt?
 2. Hur fungerar platsen en blåsig och kanske regnig dag?
 3. Är det något i miljön som tar för mycket plats? Är det en rörig miljö som riskerar att dra uppmärksamheten till sig på ett negativt sätt? Finns det något i miljön som jag absolut inte vill ha med på bilden och som begränsar de vinklar jag har att jobba med?
 4. Är det en miljö som vi får dela med många andra under fotograferingen eller är det en avskild plats där familjen eller brudparet får vara i fred?
 5. Finns det möjlighet till variation i bakgrunden?
 6. Finns det någon naturlig möjlighet för familjen eller brudparet att sitta på platsen?

Som sagt, under den här spaningen hittade vi fyra riktigt fina platser som alla passar bra för fotograferingar och det lär bli både fler spaningar och fler fotograferingar under våren och sommaren något jag är väldigt glad för.

 

 

TILLBAKA
 • Lene - Du hittar ju alltid de bästa ställena!!
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

 • Floweroffame - Vackra bilder som alltid. Visst har du mycket att tänka på för att hitta den bästa platsen. Men detta ser ut som en härlig plats. Ha en fin dag Kram Pernilla

 • Fröken Foto - Roligt att höra dina tankar och det var många vackra platser.

  kram Malin

Jag tänker på det där med att göra skillnad för någon annan. Att på något sätt bidra till att någon känner sig sedd och lyssnad på, att någon får en fin stund, känner glädje och mår bättre eller t.o.m bra. I mitt arbete som specialpedagog strävar jag alltid efter att göra skillnad för både barn, föräldrar och pedagoger och på samma sätt strävar jag efter att göra skillnad i mina uppdrag som fotograf. I båda rollerna handlar det om att se, förstå, känna in, lyssna, vara lyhörd och skapa förtroende. I rollen som fotograf handlar det förstås dessutom om att skapa bilder som gör skillnad. Bilder som speglar känslor, bilder som berättar om glädje, kärlek och stunder tillsammans, bilder som skapar mening och blir till minnen.

Bilderna som du ser här i inlägget är från en porträttfotografering med Annika, en vän till mig som verkligen arbetar för att göra skillnad. Det går nästan inte att föreställa sig när man ser hur hennes energi och livslust lyser genom bilderna men Annika och hennes familj har gjort en resa i sjukdomarnas land som nog bara kan beskrivas som ”trough hell and back”. De kom efter flera oerhört tuffa år ut hela och starka på andra sidan och dessutom lyckats vända sina erfarenheter till något som blir till stöd för andra. Idag är Annika verksamhetsansvarig för Randiga huset i Göteborg och driver en verksamhet som hjälper barn och ungdomar som har eller kommer att förlora en viktig person. Ett otroligt fint och värdefullt sätt att göra skillnad på!

Det finns så många olika sätt att bidra och göra skillnad på. För en tid sedan cirkulerade en uppmaning på Facebook att samla ”likes” för att sedan skänka lika många kronor till välgörenhet som man fick antal likes och skicka vidare uppmaningen till någon annan. För mig är det viktigt att var och en får hitta det sätt att bidra och göra skillnad som passar en själv bäst och jag valde att inte skicka uppmaningen vidare i det forumet. Idag har jag däremot att fångat upp uppmaningen på mitt sätt och valt att skänka en slant till Cancerfonden och en slant till Diabetesfonden. Nu ska jag fortsätta denna dagen med att göra mig redo för ett möte som faktiskt också handlar om att göra skillnad och efter det ska jag ha en lugn och skön lördag. Vad ska du göra idag och hur gör du för att göra skillnad?

 

 

 

TILLBAKA
 • Åse - Man kan precis som du skriver göra skillnad var och en på sitt vis. En kram ,ett ord kan räcka för att man ska göra skillnad . Önskar dig en fin vecka. Kram åse

 • Maria.O - Precis så är det Åse! Även det lilla kan göra stor skillnad.
  Önskar dig också en fin vecka!
  Kram Maria

 • Floweroffame - Så strålande hon ser ut på bilderna. Härligt med en sån drivkraft. Det syns att hon är en sådan person. Visst ska man få bidra på sitt eget sätt. Tycker du tänker helt rätt. Att bara finnas där och stötta är också ett sätt som jag tror på. Hoppas ni har det bra. Kram Pernilla

 • Maria.O - Att bara finnas där och på det sättet stötta kan vara guld värt!
  Kram Maria

När jag vaknade till regnets smattrande mot sovrumsfönstret i morse dök citatet ”No matter the weather, you can always bring your own sunshine” upp i mitt huvud. Så sant! Varför låta vädrets makter styra våra känslor och vårt humör? Citatet kopplades ihop med ett brudpar från i fjor, ett jättetrevlig par ifrån Trelleborg som verkligen gjorde de kloka orden i citatet rättvisa under deras bröllopsfotografering. Väderprognosen hade lovat strålande sol i trakterna runt Trelleborg på deras bröllopsdag men en prognos är just en prognos och tyvärr inte ett löfte och från nära nog ingenstans dök hotfullt gråa moln upp. En stund hoppades vi att det skulle stanna vid just gråa moln men lagom till brudparets porträttfotografering började regnet att falla.

Eftersom regn inte är något vi kan råda över har jag alltid en överenskommelse med brudparet om en plan B för fotograferingen men pga omständigheter som vi inte heller kunde råda över fick vi helt enkelt ta till plan C, ett vackert vitt paraply. Och för att då återkomma till citatet och brudparet, jag lovar, de var helt obekymrade över regnet! Lika glada, lika varmt leende och lika kärleksfulla som om solen hade skinit och de var helt fantastiska! Och ja, där under lager av vitt tyll gömde sig en fin bebismage och kort efter bröllopet blev det tjusiga brudparet föräldrar.

 

TILLBAKA
 • floweroffame - Ja regnet kan vi inte råda över. Men vackra bilder fick du ändå trots regnet. Härligt att kunna titta tillbaka på. Hoppas ni har en fin helg Kram Pernilla

 • Lene - Ja varför ska man låta lite regn förstöra ens finaste dag?!
  Det ösregnade på vår bröllopsdag men vi var ju lika glada för det. Kan man vara annat?
  Som vanligt Maria levererar du underbart vackra bilder.
  Ha en fin dag

  Kram
  Lene

Festligheter, Dalhemfarm och Maria O, vilket team och vilket härligt, kreativt kaos vi ordnade runt oss när vi träffades i Dalhems fina lada en grå och kall söndag! Dalhems lada hyrs ut som festlokal för både bröllop och andra trevliga tillställningar. Susanne på Dalhem hyr även ut vintageporslin som gör att du kan skapa en alldeles unik dukning med en härlig blandning av mönster, färg och form. Bakom företaget Festligheter finns Linn och Karolina och de hyr ut riktigt läckra bokstavs- och sifferlampor som helt klart bidrar med feststämning! Genom Festligheter kan man även hyra en vacker blomstervägg och lite annat som bidrar till att skapa en personlig och unik fest.

Vid 9-tiden den där söndagen var jag på plats med en välfylld kameraväska och strax därefter anlände Linn och Karolina med en lastbil fylld med deras läckra bokstavs- och sifferlampor, ballonger, en blomstervägg och en del rekvisita. Det är verkligen roligt att få samarbeta med andra kreativa människor och det tog inte någon lång stund förrän vi var i full gång med att fixa och dona, flytta undan en del saker, ställa fram andra saker och skapa miljöer för de inspirationsbilder vi hade i tankarna. En brudklänning hängdes upp, en bar skapades, bord dukades och ord byggdes av bokstavslamporna. Ja, katterna som höll till i ladan undrade nog vad som stod på men roligt hade vi och många bilder blev det. En del av bilderna ser ni här och det kan hända att de även kommer att synas på både Festligheters och Dalhemsfarms hemsidor också och deras sidor är väl värda ett besök om du är på jakt efter något som kommer att göra ert bröllop eller er fest till något alldeles speciellt.

TILLBAKA
 • Floweroffame - Så många härliga bilder det blev. Gillar deras bokstavslampor. Riktigt häftiga. Ha en fin kväll Kram Pernilla

 • Lene - Jag kan tänka mig att ni är en ”match made in heaven”. Ni är lika härliga båda två du och Linn (Karolina känner jag tyvärr inte). Och jag håller med dig, underbara bokstavslampor men också fantastiskt fina bilder. Som vanligt levererar du.
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

 • Le art de Vivre - Så himla coolt, jag blev kär i stället. Verklgen häftigt!

  Kram Kajsa