Med en blå och blommig tapet

Läser i mitt kursmaterial att blått ”bör undvikas i ett sovrum” eftersom färgen ”kan upplevas kall och kan förstöra passionen och samlivet”. Oj oj! Och vi som tapetserat en fondvägg i blått och jag som är så nöjd med att ha hittat blå lakan i en nyans som passar ihop med väggen. Tur då att upplevelse av färg ändå är högst individuell för vi älskar vårt blå sovrum!

Jag har hört att det finns de som anser att fondväggar är ängsliga och att de kan skapa obalans i ett rum. Jag håller inte med om det. Jag gillar fondväggar och tycker att de är en bra kompromiss när man vill ha lagom med färg i ett rum. Jag håller inte heller med om att blått bör undvikas i ett sovrum, åtminstone inte om det är blått i en nyans man tycker om och trivs med. I hur många år som helst har vi bara haft vita väggar och inte kunnat tänka oss något annat. Så började jag se blommiga tapeter över allt och plötsligt var det givet att vi skulle tapetsera en vägg i vårt sovrum med Ava från Sandbergs tapeter. Och blommorna på den blå botten har gjort vårt sovrum hur mysigt som helst!

Faktum är att sovrummet är så mysigt att det finns dagar då jag lätt hade kunnat stanna där hela dagen. Det kan jag förstås inte göra en helt vanlig torsdag men ikväll sitter jag i alla fall och myser i sängen med en varm filt och med material från inredningskursen. Momentet jag läser nu heter Att inreda från rum till rum och just ikväll läser jag om att inreda sovrum.

Ett av de roligaste kursmomenten hittills har varit färgsättning och i detta avsnitt läser jag återigen lite om hur färger kan påverka oss. För visst påverkas vi av färger, det tvivlar jag inte en sekund på! Vi kan tycka att färger är vackra och vi kan tycka att de är direkt fula. Färger kan påverka vårt humör och våra känslor och mer än så. I boken Neurodesign av Isabelle Sjövall & Katrina Gospic, som inte hör till kursen men som också tar upp färgers betydelse, läser jag att olika färger rent kroppsligt kan slå på eller av kroppens stressystem och att man inom det kommersiella använder färg för att egga kunder på olika sätt. Det är intressant!

I Isabelle Sjövall & Katrina Gospics bok beskrivs färgen blå som en färg som stimulerar ”kroppens bromspedal”. En färg som är lugnande och som stimulerar det parasympatiska nervsystemet. En färg som associeras med öppenhet, lugn och avkoppling. Upplevelsen av färg är ändå individuell och vi har våra preferenser. I kursmaterialet läser jag att skönheten ligger i betraktarens ögon och med andra ord, vill man ha ett blått sovrum så ska man ha ett blått sovrum med eller utan blommig tapet, och alldeles snart ska jag krypa ner under täcket och sova riktigt gott.

6 svar till “Med en blå och blommig tapet“

 1. Jag tycker ni ska vara glada och stolta över ert fina sovrum. Det är superfint och den blå i er tapet är inte (enligt mig) helt blå, den är lite blå/grön tycker jag. Superfin. Och blå lakan är det nog väldigt många som har.
  Ha en fin dag
  Kramar
  Lene

 2. Vi tycker också att vårt sovrum är superfint! Jag bryr mig inte alls om att kursmaterialet säger att blått bör undvikas i sovrummet. Det viktigaste är att man väljer en färg som man trivs med och det har vi gjort 🙂
  Ha en fin dag du också!
  Kram Maria

 3. Jag tycker det är en fin tapet, och förstår att du njuter och trivs. Även om färg kan förstärka ens känsla, humör och sinne, men även jag skulle tänka mig blått i sovrummet någon gång. Just nu har vi gjort det väligt ljusare än förra gången så vi får helt enkelt vänta.

  Kram Kajsa

 4. Klart man ska ha det man själv tycker om och trivs med. Jag tycker ert sovrum är hur fint som helst. Ser mysigt ut. Hoppas ni haft en bra vecka och har en skön helg. Kram Pernilla

 5. Ja vi tycker som sagt om vår blå tapet och gillar överlag blått i inredningen. Det är en färg som återkommer i flera av våra rum. Så ni har gjort om ert sovrum? Spännande! Jag minns hela er lägenhet som väldigt mysig.
  Kram Maria

 6. Precis så är det, man ska välja det man själv tycker om 🙂 Ja veckan har varit bra och helgen har också varit bra. Nu skrotar jag runt här hemma och laddar för en ny vecka. Kram Maria

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.