Julstök? Nej, det är inget jämfört med stöket efter jul.

Julstök är ett ord som jag tycker låter ganska trevligt. Det handlar ju inte om stök i bemärkelse stökigt utan mer om förväntansfulla förberedelser, och visst kan förberedelser bli stökiga och vara lite för mycket, men oftast inte hemma hos oss. Hemma hos oss blir det däremot alltid stökigt efter julen och då är det inte förberedelser jag pratar om utan just stök.

För det är faktiskt så, att det är samma visa varje år. Vi adventspyntar, vi tar in granen, vi firar jul och vi myser på alla sätt och vis. Ja ända fram till nyårsafton myser vi och njuter av allt det julfina men på nyårsdag, då, då händer det! Då är det som om all den mysiga energin tar slut i ett slag! Eller ja, ljusstakar och pappersstjärnor står jag ut med några dagar längre men julgranen känns märkligt nog alltid akut skräpig på nyårsdag och bara måste ut, och det är där det börjar. Julgranspyntet packas ner, granen åker ut och dammsugaren dras fram. Känslan av att rensa ut och göra plats är befriande! En stund. Ända tills jag upptäcker att vi har en tom plats i vardagsrummet. Var kom all den platsen ifrån? Platsen som granen fyllde upp så fint, vad ska vi nu fylla den med? Hade vi verkligen bara den stora monsteran där innan? Jag börjar yra om obalans och energier och måste genast göra något åt det som jag upplever som störande.

En bild tagen före årets ”efterjulenstök”. Fåtöljen och bokhyllan är kvar men tavlan, lampan och det andra har fått nya platser i vardagsrummet.

Och så drar stöket igång och med stök menar jag STÖK! För nog skulle det bli bättre om jag flyttade den lampan dit och den där krukväxten hit? Och den stora vasen, den kan stå här och då måste jag ju flytta ljusstakarna där. Och tavlan, nej utan lampan kan den ju inte hänga kvar i vardagsrummet, men i sovrummet, där passar den bra. Men då blev det ju tomt i vardagsrummet! Inte bra, tillbaka igen. Men lampan då? Den blev ju mycket bättre på den nya platsen även om det blev mörkt vid fåtöljen och i takt med att jag flyttar runt på våra saker stiger graden av irritation och känslan av att inte få ihop inredningen igen. Var det inte obalans och dåliga energier innan så har jag i det här läget helt klart skapat det. Oh my! Jag tror inte att det krävs så mycket fantasi för att föreställa sig den oordning och det stök jag skapar när allt jag egentligen önskar är att återställa energier och den ordning vi hade innan julen flyttade in.

Efter en, eller möjligen ett par, dagars frustrerat flyttande av allehanda inredningsprylar från det ena rummet till det andra, och ofta tillbaka igen, så landar alla prytlar och pinaler på sina platser och lugnet lägger sig.

Men i år gick ”efterjulstöksekvationen” faktiskt inte riktigt ihop. Vi fattades lampor och tavlor på riktigt. Det hör å andra sidan mer ihop med att vi faktiskt inte är helt klara med inredandet av vårt nya hem än med julen , och nu fick mitt stökande oss att ta tag i det. En lampa och ett par tavelramar är beställda och vi har redan bestämt vilka platser de ska få vara på. Tror jag i alla fall, och skriver det med glimten i ögat.

4 svar till “Julstök? Nej, det är inget jämfört med stöket efter jul.“

 1. Jag tycker det kvittar hur stökigt ni har det så har ni alltid det så fint och iordning. Ni har ett riktigt vackert hem.
  Och när jag var hos dig häromdagen var det inte alls stökigt och jag tyckte det var oerhört fin energi. Men det tycker jag alltid hemma hos er.
  Ha en härlig lördag med massor av fin energi.

  Kramar
  Lene

 2. Maria.O skriver:

  Så fint att läsa att du tycker att vi har ett vackert hem med en fin energi! Det tycker jag också, för det mesta, och att ha det ordnat och fint runt mig betyder mycket för mig. När du var här hade jag hunnit stöka undan röran jag ställde till med och fått ordning igen men hade du kommit mitt i stöket tror jag inte att du hade tyckt att det var lika ordningsamt 😉 Njut av lördagen!
  Kram Maria

 3. Såå fint (efter stöket;) och vilket underbart härligt inlägg!! Hög igenkännngsfaktor på den;);)

  Och så roligt att du hittade in till min nya sida! Så kul att ha kontakt igen!
  Ska kika mer hos dig till morgonkaffet, nu går ögonen i kors:)

  Kram Camilla

 4. Maria.O skriver:

  Kul att du tittade in här Camilla och roligt att det fanns en igenkänningsfaktor i mitt stök 🙂 Din nya sida är så fin och jag kommer att fortsätta att titta in till dig. Och jag säger som du, det är kul att ha kontakt igen!
  Kram Maria

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.