Klimatsmart, plånbokssmart …

Det finns just nu två ord som jag ofta funderar kring, orden klimatsmart och plånbokssmart, eller föresten tre ord är det ju för jag funderar på ordet matsvinn också. De är alla ord som ligger i tiden, ord som både hörs och syns. De är ord som väcker tankar, skapar debatt och i vissa fall får människor att ta ställning. Att orden är så väl använda hör förstås ihop med ett annat ord, ett obehagligt och skrämmande ord, ordet klimathot.

Att vara klimatsmart, plånbokssmart och att minska matsvinn handlar om att gå från tänkandet till görandet, om att ändra vanor och försöka göra skillnad. Om vi kan göra någon skillnad kan diskuteras. Det finns de som säger att det är för sent, andra tycker inte att det är lönt och menar att det inte gör någon skillnad. Fast flera med mig tror det. Jag tror att det går att göra skillnad även om det är i ett litet format. Jag är övertygad om att det måste vara bättre att göra något än inget alls. Så i min iver och välvilja läser jag både här och där om hur man kan vara klimatsmart, hur man kan spara på jordens resurser och samtidigt spara pengar och göra något bra för sin hälsa. Vem vill inte göra det liksom?

Så jag låter oftast bilen stå och tar cykeln istället. Jag har en tunn tygpåse i väskan och undviker att köpa plastpåsar när jag handlar. Jag tar med mig matlåda till jobb och äter ytterst sällan köpelunch. Matlådorna har dessutom ett vegetariskt innehåll flera gånger i veckan. Jag försöker ta tillvara det som finns i kylen och hittar då och då på nya sätt att använda det som annars skulle kastas. (Smörstekta päron med hackad mandel är förresten en riktigt god ”hittepåefterrätt” som jag hittade på en kväll när gottesuget sammanföll med att det fanns ett gäng övermogna päron i kylen.)

Och ja, det känns bra att göra så och det känns som bra val för mig, för plånboken och för klimatet, men samtidigt, så sorgligt att det är just de där orden klimatsmart, plånbokssmart och matsvinn som är på tapeten nu. Och de där tipsen som förknippas med att vara klimatsmart och plånbokssmart, en del av dem är ju faktiskt inte nya. För några av oss har de en gång varit självklara men har glömts bort. För säkert finns det fler än jag som har minnen från barndomen då t.ex. plastpåsarna som det köpta brödet var förpackat i skakades ur och återanvändes och det bröd som eventuellt blev över och som blev torrt och tråkigt revs till skorpmjöl. Då var nog plånboken det starkaste skälet till att spara på resurserna, nu är det klimathotet som är en stark drivkraft till förändring, men kan vi göra något som är bra för både och borde det ju inte vara något att tveka på, det är bara att göra.

Och förresten. Ett tips som inte är kopplat till matsvinn eller klimathot men som helt klart är bra för plånboken och dessutom är lätt och roligt att göra är att ta sticklingar på krukväxter man har hemma. Hemma hos oss har en enda Monstera lett till att det nu finns ytterligare fyra fina Monsteror!

4 svar till “Klimatsmart, plånbokssmart …“

 1. Visst är det en annan tid nu emot förr. Tror ändå det är klokt som du tänker att alla måste tänka till lite och försöka så gott man kan att värna om vår miljö. Trevligt att du klarat göra flera nya monstera växter.
  Ha en fin helg Kram Pernilla

 2. Tänka och leva klimatsmart och plånbokssmart är något alla borde leva efter. Så gott det går. Det är inte alltid så lätt men gör man så gott man kan så är det gott nog enligt mig. Man gör någonting. Så heja dig vännen.
  Ha en fin söndag

  Kramar
  Lene

 3. Så är det! Bättre att göra det man kan än att inte göra något alls 🙂
  Kram Maria

 4. Ja för mig råder det inga tvivel om att vi alla måste tänka till och jag tror som sagt att det går att göra skillnad 🙂
  Kram Maria

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.