Med känsla av sommar och ledighet …

Det har varit tyst här inne på bloggen länge nu och idag, när det är en lugn och skön midsommardag är det dags att göra något åt den tystnaden. Tystnaden bryts inte av ett blogginlägg om bröllop och inte ett om familjefotograferingar, nej de blogginläggen kommer kanske till och med alldeles snart, men idag blir det i all enkelhet ett blogginlägg om den sommarkänsla. För det är så att en behaglig sommarkänsla, eller egentligen rättare sagt en semesterkänsla som smugit sig på mig den senaste veckan. Den där känslan av sommar, kravlöshet och semester smög sig lite överraskande på redan förra helgen, en helg som egentligen inte alls var en ”ledig helg” utan en helg då sista handen skulle läggas vid en bröllopsleverans, en helg då tre träd skulle planteras i trädgården, helt enkelt en helg som jag gick in i med den vanliga känslan av att allt möjligt skulle hinnas med. Allt det där som skulle hinnas med hanns med och lämnade dessutom utrymme till att bara vara, till att slå sig ner i däckstolen under parasollet och sträckläsa, till att koppla av och till att släppa in känslan av att semestern är nära.

Någon gång under den helgen, jag tror att det var under tiden som jag fixade och donade i trädgården, så lyssnade jag på ett avsnitt av Sunshinepodden med Cecilia Duberg som sa något tänkvärt om just semester och konsten att vara ledig, ja precis, konsten att vara ledig. Det borde ju inte vara något svårt att vara ledig men ibland kan ledighet föra med sig stress och en massa att göra för att ens kunna vara ledig och det känns sällan så värst bra. Cecila Duberg menade att man behöver varva ner inför semestern och alltså inte köra i full fart fram till semestern börjar och göra en tvärnit där. Hon menade att man mentalt behöver förbereda sig på att vara ledig. Där och då slog det mig att det ju var precis det jag gjorde när jag i mitt eget tempo fixade i trädgården för att sedan sätta mig och läsa och det kändes väldigt bra. Under veckan som sedan följde fick vi några riktigt fina sommarkvällar där vallmo och blåklint i kvällssolen förstärkte känslan av både midsommar, sommar och ledighet (trots att ledigheten inte har börjat än). Det blev ett par kvällspromenader på spaning efter midsommarblomster, det blev en kväll med en lite för stor men väldigt god sommarglass och jag valde att fortsätta att läsa på kvällarna, och just det där med att läsa skönlitteratur är avkoppling för mig. Två böcker som fanns på min sommarlista är nu utlästa, Ljuset vi inte ser av  Anthony Doerr och Om du bara visste av Caroline Säfstrand, och nu väntar jag otåligt på ett bokpaket med ett helt gäng pocketböcker som jag tänker försvinna bort i under sommaren.

Så vad vill jag nu ha sagt med det här då? Jo, om du inte redan njuter av en skön ledighet så gör vad du kan för att njuta av vägen fram till ledigheten. Varva ner och försök att tillåta dig ett något lägre tempo en stund. Kanske passar det även dig att gå en promenad en solig kväll eller att unna dig fler lässtunder än du brukar göra? Kanske har du helt andra sätt att koppla av. Hur du gör är ju inte det viktiga i det här. Det viktiga är att göra saker som får dig att må bra och som får dig att känna att batterierna laddas.

 

 

 

3 svar till “Med känsla av sommar och ledighet …“

 1. Du har så rätt. Det är viktigt att göra saker som får dig att må bra och som får dig att känna att batterierna laddas. Det är A&O.
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

 2. Hoppas du njutit av sommaren och av ledighet.

  Kram Kajsa

 3. Så fint!!!
  Hoppas du har kvar lite av den där känslan 🙂
  Kram Malin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.