Om att göra skillnad för andra på olika sätt

Jag tänker på det där med att göra skillnad för någon annan. Att på något sätt bidra till att någon känner sig sedd och lyssnad på, att någon får en fin stund, känner glädje och mår bättre eller t.o.m bra. I mitt arbete som specialpedagog strävar jag alltid efter att göra skillnad för både barn, föräldrar och pedagoger och på samma sätt strävar jag efter att göra skillnad i mina uppdrag som fotograf. I båda rollerna handlar det om att se, förstå, känna in, lyssna, vara lyhörd och skapa förtroende. I rollen som fotograf handlar det förstås dessutom om att skapa bilder som gör skillnad. Bilder som speglar känslor, bilder som berättar om glädje, kärlek och stunder tillsammans, bilder som skapar mening och blir till minnen.

Bilderna som du ser här i inlägget är från en porträttfotografering med Annika, en vän till mig som verkligen arbetar för att göra skillnad. Det går nästan inte att föreställa sig när man ser hur hennes energi och livslust lyser genom bilderna men Annika och hennes familj har gjort en resa i sjukdomarnas land som nog bara kan beskrivas som ”trough hell and back”. De kom efter flera oerhört tuffa år ut hela och starka på andra sidan och dessutom lyckats vända sina erfarenheter till något som blir till stöd för andra. Idag är Annika verksamhetsansvarig för Randiga huset i Göteborg och driver en verksamhet som hjälper barn och ungdomar som har eller kommer att förlora en viktig person. Ett otroligt fint och värdefullt sätt att göra skillnad på!

Det finns så många olika sätt att bidra och göra skillnad på. För en tid sedan cirkulerade en uppmaning på Facebook att samla ”likes” för att sedan skänka lika många kronor till välgörenhet som man fick antal likes och skicka vidare uppmaningen till någon annan. För mig är det viktigt att var och en får hitta det sätt att bidra och göra skillnad som passar en själv bäst och jag valde att inte skicka uppmaningen vidare i det forumet. Idag har jag däremot att fångat upp uppmaningen på mitt sätt och valt att skänka en slant till Cancerfonden och en slant till Diabetesfonden. Nu ska jag fortsätta denna dagen med att göra mig redo för ett möte som faktiskt också handlar om att göra skillnad och efter det ska jag ha en lugn och skön lördag. Vad ska du göra idag och hur gör du för att göra skillnad?

 

 

 

4 svar till “Om att göra skillnad för andra på olika sätt“

 1. Man kan precis som du skriver göra skillnad var och en på sitt vis. En kram ,ett ord kan räcka för att man ska göra skillnad . Önskar dig en fin vecka. Kram åse

 2. Maria.O skriver:

  Precis så är det Åse! Även det lilla kan göra stor skillnad.
  Önskar dig också en fin vecka!
  Kram Maria

 3. Så strålande hon ser ut på bilderna. Härligt med en sån drivkraft. Det syns att hon är en sådan person. Visst ska man få bidra på sitt eget sätt. Tycker du tänker helt rätt. Att bara finnas där och stötta är också ett sätt som jag tror på. Hoppas ni har det bra. Kram Pernilla

 4. Maria.O skriver:

  Att bara finnas där och på det sättet stötta kan vara guld värt!
  Kram Maria

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.