På spaning efter ”locations” för brudpar och familjer

Om bara ett par veckor är det dags för en införträff, en träff där jag träffar ett blivande brudpar och går igenom allt som är bra för mig som fotograf att känna till inför bröllopsfotograferingen och då gör vi även en liten provfotografering. I det här fallet vet jag att både vigsel och porträttbilder ska tas i omgivningarna runt Bjärsjölagård slott. Slottet har jag besökt tidigare men fram tills i lördags var omgivningarna där omkring relativt okända för mig så därför tog jag med mig min trogna vapendragare och tålmodiga modell och gav mig ut på spaning. Det blev en tur där vi hittade inte mindre än fyra riktigt fina platser alldeles i närheten av varandra. En björkskog, en tallskog, stranden vid Vombsjön och kalkbrottet nära Bjärsjölagård slott.

Som familje- och bröllopsfotograf är jag mer eller mindre ständigt på spaning efter bra ”locations”, alltså bra platser för fotograferingar. Det viktigaste i en bild är naturligtvis de människor som finns med i den, deras samspel, deras glädje och kärlek och deras stund tillsammans, men miljön är även den en stor del av en bild och gör en hel del för känslan. Ganska ofta har de familjer och de brudpar som bokar fotograferingar med mig förslag på plaster de vill vara på men det händer också lika ofta att familjerna och brudparen ber mig om råd och vill ha förslag på var det passar att vara under en fotografering och det hjälper jag förstås gärna till med. När jag är ute på spaning är det alltid några speciella saker jag tittar efter:

 1. Hur är ljuset på platsen? Finns det möjlighet till skugga om solen lyser alltför skarpt?
 2. Hur fungerar platsen en blåsig och kanske regnig dag?
 3. Är det något i miljön som tar för mycket plats? Är det en rörig miljö som riskerar att dra uppmärksamheten till sig på ett negativt sätt? Finns det något i miljön som jag absolut inte vill ha med på bilden och som begränsar de vinklar jag har att jobba med?
 4. Är det en miljö som vi får dela med många andra under fotograferingen eller är det en avskild plats där familjen eller brudparet får vara i fred?
 5. Finns det möjlighet till variation i bakgrunden?
 6. Finns det någon naturlig möjlighet för familjen eller brudparet att sitta på platsen?

Som sagt, under den här spaningen hittade vi fyra riktigt fina platser som alla passar bra för fotograferingar och det lär bli både fler spaningar och fler fotograferingar under våren och sommaren något jag är väldigt glad för.

 

 

3 svar till “På spaning efter ”locations” för brudpar och familjer“

 1. Du hittar ju alltid de bästa ställena!!
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

 2. Vackra bilder som alltid. Visst har du mycket att tänka på för att hitta den bästa platsen. Men detta ser ut som en härlig plats. Ha en fin dag Kram Pernilla

 3. Roligt att höra dina tankar och det var många vackra platser.

  kram Malin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.