Vi drar till fjällen! Tack vare tankar som kan dyka upp mitt i livet.

Bild fran vandring vid Kullen

Det är nog ändå något med åldern, eller som jag oftast tänker på det, den plats jag är på i livet, som gör att jag tänker annorlunda nu och också vill annorlunda jämfört med vad jag velat tidigare. Det där med ålder och var man befinner sig i livet hör förstås ihop och det är helt naturligt att vi förändras och utvecklas, det är som det ska. Många gånger kallas det medelålderskris men jag väljer att se det som en förändrings- och utvecklingsfas som råkar inträffa just mitt i livet. I mina öron har kris en tendens att låta negativt, som något ovälkommet som drabbar oss, men förändring och utveckling är något som för mig är positivt. Läskigt? Ja, absolut. Svårt? Ja emellanåt, ibland känns det t.o.m. rejält på både det ena och andra sättet, men ändå, i grund och botten är det något positivt och ett tillfälle i livet att tänka nya tankar och göra nya val. 

Jag tror att det var någonstans i början av 2018 som en sådan där ny tanke började ge sig till känna och med den en längtan efter att komma ut i naturen. Jag som aldrig varit en friluftsmänniska hade plötsligt en dröm om att ut och vandra! Att bara gå, känna vinden, känna naturen och bara vara. En upplevelse tillsammans och samtidigt något lugnande, nästan meditativt. Den där vandringslängtan gjorde att jag började lyssna lite mer uppmärksamt på min fd chefs berättelser om vandringsresor han gjort med sin familj. Storslagen natur, känslan av att vara ute, tid för tankar och att vara i rörelse, det lät så fint. 

Jag lyssnade, fascinerades men viftade sedan ändå bort det med: 1. Jag är inte är någon friluftsmänniska (som om det är något man är född till). 2. Jag avskyr mygg (surrandet och klådan de lämnar efter sig, jag jag avskyr det) och 3. Jag blir orolig av tanken på att behöva sova i tält (ja jag blir orolig och tycker att tält känns otryggt). Inte kan jag då vandra, och absolut inte i fjällen, nej det går ju inte. Då börjar han, min fd chef, berätta om vandringar ovan trädgränsen där myggen inte finns och om trivsamma fjällstationer med god mat som ett alternativ till tält och får det plötsligt att låta möjligt. Kanske ändå? Kanske var det faktiskt dags för mig och min man att prova något annat, något vi aldrig hade gjort men som vi skulle kunna trivas med båda två? 

Bilder från en härlig vandringstur vid Kullaberg.

Vi kände oss allt mer säkra på att det där med att vandra var något som var värt för oss att prova men det kändes tryggt att testa i liten skala först. Inga fjäll och ingen avancerad packning, nej dagsturer på delar av Skåneleden skulle bli lagom att börja med. Och så blev det. Det blev turer till Falsterbonäset, till Kullaberg, till Skrylle och till Söderåsens nationalpark och ja, vi gillade det!

Så var det det där med fjällen. Skulle vi våga? Ja vi har bestämt oss för att våga och nu är det bokat! Till sommaren packar vi ryggsäckarna, drar vi på oss kängorna och tar tåget norrut för en vandring längs Jämtlandstriangeln. Jag som inte är en friluftsmänniska, jag som bara en gång i mitt liv varit längre norrut än Stockholm (då var jag i Sälen), jag ska ut och vandra i de svenska fjällen! Läskigt? Ja, absolut men kanske mest ovant som det är när man är nybörjare. Svårt? Kanske, en utmaning är det i alla fall, och samtidigt, så utvecklande och så spännande tack vare de där nya tankarna som kan dyka upp mitt i livet. 

6 svar till “Vi drar till fjällen! Tack vare tankar som kan dyka upp mitt i livet.“

 1. Härligt att ni hittat vandringen som er grej. Det kommer ni fixa galant. Härliga bilder. Ha en härlig dag Kram Pernilla

 2. Maria.O skriver:

  Vi får se om vi tycker att det är vår grej efter fjällturen 😉 Just nu tycker jag i alla fall att det känns spännande och jag är jätteglad att vi bestämt oss för att uppleva de svenska fjällen. Hoppas att du njuter av en fin söndag.
  Kram Maria

 3. Ett otroligt spännande äventyr ligger framför er och ni kommer klara det galant. Sedan vet ni ju att ni har en ”expert” att fråga här hemma. Han blev eld och lågor när jag berättade för honom att ni ska iväg i sommar och ställde tusen frågor till mig som jag definitivt inte ställde till dig. Haha typiskt mig. Men han kommer säkert att ställa dem när vi träffas.
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

 4. Härligt att Få läsa din blogg igen!
  Häftigt att prova på nytt och utöka sitt jag på oprövade marker. Låter som ett spännande äventyr ni ska på till sommaren.
  Det blir lite annorlunda när barnen flyttat. Lite tystare, lite lugnare och helt plötsligt mer på ens egna villkor. Nu tycker jag det är skönt att det bara är vi två och mysigt när hon kommer hem och myser med en i soffan!
  Tänker som du 2019 Ska det bli mer vänner och familj, det är ju livet!
  Kram Kajsa

 5. Så kul att ha dig här igen Kajsa! Ja med vuxna barn blir livet annorlunda och som du säger, lite mer på ens egna villkor igen även om vi ännu så länge har vår yngsta hemma.
  Kram Maria

 6. Din expert får mer än gärna ställa alla frågor till oss och ge oss alla sina bästa råd! Som nybörjare behöver vi det 🙂 Ser fram emot att fira en fredag med er snart!
  Kram Maria

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.